W dniu 19 listopada 2016r. na terenie Zamku w Kliczkowie odbędzie się VI edycja Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale pasztet”. Festiwal jest imprezą otwartą, niebiletowaną, w założeniu kultywującą kulinarne tradycje regionu oparte na owocach i darach lasu.
W ciągu całego dnia rywalizować ze sobą będą profesjonalni szefowie kuchni, uczniowie szkół o profilu gastronomicznym oraz kucharze amatorzy. Zapraszamy szczególnie mieszkańców gminy wiejskiej Żagań, Żary, gminy Małomice, Iłowa, Wymiarki, Gozdnica, Osiecznica, Węgliniec i Pieńsk do wzięcia udziału w konkursie oraz spróbowania swoich sił w przygotowanym przez siebie pasztecie.
Poza konkursami odbędą się również pokazy kulinarne w wykonaniu m.in. Sylwii Biały finalistki pierwszej edycji programu Hells Kitchen oraz Mariusza Szweda uczestnika programu Master Chef,
W programie także degustacje przygotowanych dań konkursowych w tym również tych przygotowanych przez naszych sponsorów, bezpłatne konsultacje z ekspertami Poradni Dietetycznej Kaloris z Żagania oraz Warsztaty z fotografii kulinarnej
W imieniu organizatorów serdecznie zapraszamy.
Formularz zgłoszeniowy
Program -VI- Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale pasztet”
19 listopada 2016r. (Sobota)
10:00 – Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla profesjonalnych szefów kuchni nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski
10:00 – Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Amatorów w kategorii „pasztet”
11:00 – Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Amatorów w kategorii Dania Jednogarnkowe mięso przewodnie – Łata wołowa
12:00 – Rozpoczęcie pokazów kulinarnych w wykonaniu sponsorów imprezy
13:00 – Rozpoczęcie wykładu eksperta z Poradni Dietetycznej Kaloris z Żagania na temat zasad zdrowego odżywiania się w przypadku różnych dolegliwości, poziomu aktywności fizycznej oraz wieku
13:00 – Rozpoczęcie Warsztatów z Fotografii Kulinarnej liczba miejsc ograniczona – zgłoszenia na m.leszczynski@bory.org.pl
14:00 – Oficjalne rozpoczęcie konkursu drużynowego w Daniach Jednogarnkowych pod przewodnictwem finalistki pierwszej edycji programu Hell s Kitchen Pani Sylwii Biały oraz finalisty programu Master Chef Pana Mariusza Szweda
16:00 – Zakończenie konkursu dla amatorów, odczytanie wyników i wręczenie nagród w kategorii „pasztet” oraz „dania jednogarnkowe”
20:00 – Uroczysty bankiet oraz odczytanie wyników i wręczenie nagród w konkursie dla profesjonalnych szefów kuchni (Sala Teatralna)
Leave a Comment